10 tips voor het inrichten van een kleine kamer

Bij het inrichten van een kleine kamer heb je te maken met een aantal beperkingen maar dat wil niet zeggen dat je de kamer niet gezellig en sfeervol kan inrichten! Het is wel handig om een aantal dingen in de gaten te houden, hier volgen 10 tips voor het inrichten van een kleine kamer.

Tip 1; rustige kleuren

Vul je woonkamer liever niet met allerlei verschillende soorten en kleuren accessoires. Kies in een kleine kamer voor bijvoorbeeld transparante vazen, deze laten licht door waardoor er een ruimtelijk effect gecreëerd wordt.  Vind je accessoires te leuk om weg te laten? Zorg dan in ieder geval dat de kleuren op elkaar afgestemd zijn. Accessoires in warme kleuren staan mooi bij koele wanden en vloeren. Ook een abstract schilderij met grote kleurvlakken of een illustratie, is een prima decoratie voor een kleine kamer. 

inrichten kamer, kleine kamer, woonkamer inrichten, rustige kleuren

Bron: foto links, foto rechtstransparante vazen, grafische prints, kleine kamer

Hierboven een aantal mooie voorbeelden van transparante en doorzichtige vazen zoals (1) Green Bulb, (2) Silent Vaas en (5) Hubsch buikvaas. Wil je graag nieuwe muurdecoratie? Kies dan voor grafische print zoals de (4.) Isa Form poster specht of (3) de muursicker Tangram Behangbeest. De grafische print kan je dan ook weer doortrekken in een (6) vaas Triangel Mintgroen.

Tip 2; creatief met je trap

Heb je loze ruimte onder je trap? Of nog gekker: ín je trap? Het vereist misschien een hoop vakmanschap om dit klusje te klaren, maar ruimte bespaar je absoluut. Heb je een ‘hangende trap’? Dan is het iets makkelijker om bijvoorbeeld boekenplanken onder je trap te bevestigen.

inrichten kamer, kleine kamer, woonkamer inrichten, ruimte onder de trap

Bron: foto links, foto midden, foto rechts

Tip 3; zorg voor opbergmogelijkheden

Heb je weinig ruimte, kies dan voor meubels waar je veel in kwijt kunt. Pimp bijvoorbeeld je standaard opbergkast door er een spiegel, prikbord én boekenkast van te maken. Een andere manier om de je kamer groter te laten lijken, is door te gaan stapelen. Verzamel je opbergdozen, kratjes en alle andere oude (nacht)kastjes of lades en leef je uit!

inrichten kamer, kleine kamer, woonkamer inrichten, slim opbergen

Bron: foto links, foto rechts

Leuke opbergmogelijkheden, manden, vakkenkast, boekenkast, kist op wielen

Wil je een ook zo’n multifunctionele kast? Neem dan bijvoorbeeld (1.) boekenkast Laura of (5.) vakkenkast Ivo. Het enige dat je dan nog hoeft te doen, is het bevestigen van een spiegel en een prikbord aan de zijkanten. Inspiratie nodig op het gebied van opbergspullen? Wat dacht je van een (2.) set ronde manden, (3.) een kistje op wielen of een (4.) creatief ladekastje.

Tip 4; houd de vloer vrij

En hoe zit het met meest gebruikte deel van je huis: de zithoek? Het je te maken met een kleine kamer dan kun je bij het aanschaffen van een bank drukke patronen en zware stoffen beter vermijden. Kies bij voorkeur een bank met pootjes, zodat je de vloer zoveel mogelijk vrij houdt. Ook een hoekbank is helaas geen aanrader wanneer je woonkamer wat kleiner is. Ga liever voor een lange bank met één of twee poefs of stoelen erbij. In een rechthoekige kamer kun je je bank het beste tegen de kortste muur zetten, zo lijkt de bank groter.

inrichten kamer, kleine kamer, woonkamer inrichten, bank op pootjes

Bron: foto links, foto rechts

bank op pootjes, vloer vrij, kleine ruimte

Bank links, bank rechts

Tip 5: poefjes en stoelen

Heb je gekozen voor één bank? Dan is er alle ruimte (letterlijk en figuurlijk) om poefjes en stoelen te scoren! Poefjes zijn namelijk ideaal voor kleine ruimtes! Heb je visite? Dan dient deze als extra zitplaats. Maar met een leuk dienblad erop, dient het poefje ook als bijzettafeltje. Kies je voor wat extra stoelen? Zorg dan dat deze stoelen geen brede armleuningen hebben en dat de aandacht voornamelijk op de bank gevestigd is.

inrichten kamer, kleine kamer, woonkamer inrichten, poefjes en stoelen

Bron: foto links, foto rechts

Tip 6; spiegels

De spiegel is (op een goede dag) onze beste vriend, dus waarom hangen we er niet wat meer van op? Daarnaast reflecteren spiegels het licht dat van buiten komt, waardoor de ruimte open wordt. Zorg dat je de spiegel(s) zo ophangt, dat je tuin erin weerspiegeld wordt. Ook leuk: meerdere kleine spiegeltjes naast elkaar, of één grote spiegel in de hal.

inrichten kamer, kleine kamer, woonkamer inrichten, spiegels

Bron: foto links, foto rechts

Tip 7; multifunctionele tafels

Een tafel kan soms een behoorlijke sta in de weg zijn. Grote hoge tafels zijn vaak erg massaal, kies daarom voor een wat kleiner tafeltje. Om nog meer ruimte te creëren zou je behalve voor klein ook kunnen kiezen voor multifunctioneel, zoals je ziet op de foto. Op deze manier kun je één meubelstuk voor meerdere dingen gebruiken. Hierdoor is het niet alleen een tafel maar kun je er ook nog van allerlei dingen in opbergen.  

inrichten kamer, kleine kamer, woonkamer inrichten, functioneel opbergen

Bron: foto links, foto rechts

Tip 8; op wielen

Meubels op wieltjes, hartstikke handig! Als het in de weg staat rol je het zo even aan de kant. En dit kan van alles zijn, want behalve bijzettafeltjes zijn er ook tafels, stoelen, poefs en kasten op wielen. Binnen no time heb je de kamer verbouwd voor als er plotseling veel mensen in je huis moeten voor bijvoorbeeld een feestje. 

inrichten kamer, kleine kamer, woonkamer inrichten, op wielen

Bron: foto links, foto rechts

Tip 9; verborgen schatten

Niet alleen in tafels kun je van alles kwijt, zoals je ziet heeft zèlfs een stoel opbergmogelijkheden. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken, met heel veel meubelstukken kun je ruimte vormen. Denk bijvoorbeeld aan lades onder het bed, een afdruiprek en keukenkasje in één of een poef waar je van alles in kunt stoppen. 

inrichten kamer, kleine kamer, woonkamer inrichten, functioneel opbergen

Bron: foto links, foto rechts

Tip 10: werk met 1 eyecatcher

Het is niet de bedoeling om alléén maar kleine meubels en accessoires in je kamer te zetten. Zorg er juist voor dat je één grote eyecatcher hebt, dit laat een ruimte groter lijken. Denk hierbij aan een grote lamp of plant, zoals je ziet op de foto. 

inrichten kamer, kleine kamer, woonkamer inrichten, een eyecatcher

Bron: foto links, foto rechts